Šta je Gelato?

Gelato je italijanska reč za sladoled, ali ako sebe smatrate istinskim ljubiteljem ledenih poslastica, važno je da znate: gelato nije isto što i sladoled. U čemu je razlika? Pre svega, gelato sadrži manje mlečne masti od sladoleda. Zatim, meša se sporije, usled čega je njegova tekstura gušća. I naposletku, služi se na malo višoj temperaturi, pa je svilenkastiji i mekši.

Zbog smanjene količine masnoće, gelato poseduje specifičnu lakoću i svežinu ukusa, pa lako postaje najdraži saveznik u toplim letnjim danima.

Kako mi pripremamo Gelato?

Pripremamo ga sa mnogo ljubavi, pažnje i uz apsolutno poštovanje tradicionalne italijanske recepture. Ima tu još nešto, važno.

Kada se odlučite za neki od ukusa, recimo ukus kafe ili ukus pistaća, vi ćete uživati u ukusu kafe i pistaća koji su nam stigli direktno iz kraljevstva gelata – Italije. Ovakav način dobavljanja namirnica možda jeste komplikovaniji, ali je za nas izuzetno važan. Zato što poreklo sastojaka direktno utiče na njihov kvalitet i punoću ukusa, a samim tim i na specifičnost radosti koju ćete doživeti prilikom konzumiranja gelata.

Važno je napomenuti da uz svaki gelato ukus stižu i brižljivo odabrani preliv i posip. Recimo, ako odaberete Vanilu sa Madagaskara, dobićete je posluženu sa prelivom od kruške i posipom od svežeg rendanog đumbira.

Gelato

Kako da odaberete ukus?

Nije jednostavno. Ukusa je mnogo, a svaki nosi svoju magiju.
Ali srećom, gelato se može jesti tokom cele godine, tako da imate sasvim dovoljno dana za istraživanje.
Zato vas ohrabrujemo da budete radoznali, da eksperimentišete i da se prepustite beskrajnoj čaroliji ukusa koja vas čeka u našem carstvu.